Het Nutcase verhaal

The most fun a helmet ever had

coffee-mug-nutcase-storyOp de vooravond van één van de belangrijkste American Football wedstrijden voor Oregon, voelde Michael Morrow, oprichter en eigenaar van Nutcase, dat hij met iets heel speciaals voor de dag moest komen.  In die wedstrijd zouden de Beavers, het lievelingsteam van Michael, het opnemen tegen de the University of Oregon Ducks. De twee teams waren op nationaal niveau nummer 5 voor The Ducks en nummer 8 voor the Beavers in de rangschikking. De inzet was nooit zo hoog geweest; een definitieve zege moest gehaald worden…

Hoe het allemaal begon…

Op zoek naar inspiratie, botste Michael in z’n garage op een oude zwarte fietshelm. Michael, toen hoofdontwerper bij Nike, kwam op het idee om die helm eerst met tape te beplakken naar de kleuren van de Staat Oregon: zwart en oranje. Hij bevestigde op de helm vier gele eendjes (cf. ‘Ducks’) en gaf ze een Duck speler rugnummer.

De reacties van de Beaver fans waren ongekend toen hij de volgende dag met die helm in de tribune plaats nam.  Iedereen was er gek van! Tijdens die wedstrijd begon het creatieve brein van Michael volop te draaien. Sport helmen zijn té saai. Ofwel zijn het helmen met afbeeldingen van een cartoon onder patent ofwel zijn het effen helmen zonder meer. Een originele sporthelm die tegelijk een uitdrukking is van je eigenheid en deze ook benadrukt…die bestaat niet.

Op deze manier zag Nutcase op 18 november 2000 het licht.

 

prototype-nutcase-storyEen droom wordt werkelijkheid

Michael duikte in z’n “lab” en na zes jaar bloed, zweet en tranen werd in de lente van het jaar 2005 de Nutcase helm aan de wereld voorgesteld.

Het objectief van Nutcase was voor de dag te komen met originele helmen in opvallende grafische ontwerpen die enthousiast zouden onthaald worden bij fietsers, (inline-)skaters, steppers en skateboaders.

“Met onze helmen hebben we een nieuwe markt aangeboord”, zegt Michael Morrow. “Op het grafisch vlak bestond er geen enkele helm waar jongeren of volwassenen ‘wild’ van werden. Meer nog, ik was van mening dat, zowel jonge kinderen als tieners en (jong) volwassenen,  liever een meer expressieve helm zouden willen dragen dan eens te meer een zwarte helm of een aerodynamische koershelm.”, zegt Morrow. “We hebben Nutcase helmen gemaakt voor onszelf, voor onze kinderen, voor onze vrienden. De respons was ongezien.”

Vandaag wordt het dragen van een fietshelm in bepaalde landen zelfs verplicht. Eerder dan het verplichten gelooft Michael Morrow  dat kinderen en jongeren aangemoedigd moeten worden om een helm te dragen. “Met Nutcase brengen we creativiteit, veiligheid en eigenheid. Zo geven we zin aan de kinderen van alle leeftijden om hun helm te dragen eerder dan door hun ouders verplicht te worden. We gaan in de toekomst meer en meer een helm (moeten) dragen, iemand moet ervoor zorgen dat ze prettig zijn om te dragen.  Die iemand, dat is Nutcase!”, aldus Morrow.

Nutcase is het levende bewijs dat mooie, grafisch aantrekkelijke vormgegeven helmen en veiligheidsvoorschriften op het hoogste niveau elkaar niet uitsluiten.

Vandaag is Nutcase één van de meest vooraanstaande ontwerpers van helmen voor fietsliefhebbers, fervente inline-skaters,  steppers, skiërs, snowboarders en watersportfanaten. De hoofdzetel bevindt zich in Portland, Oregon, in de Verenigde Staten waar het Nutcase team zich ontfermt over design, innovatie en groeiende nationale en internationale verkoop. Elk jaar brengt Nutcase nieuwe helmen op de markt: die combineren nieuwe grafische designs met nieuwe produkteigenschappen terwijl de Urban Style – die door verkooppunten en dealers wereldwijd worden gewaardeerd – behouden blijft.